HISTORIEN VÅR

 Blindheim KFUK-KFUM speidere ble startet opp 11.oktober 1995 av lederne Tor Einar Lande og Kari Vatne. Base var kjelleren på Blindheim bedehus. De første årene var det kun harespeidere, dvs. 1-2.klasse. Allerede på første møte kom det over 40 speidere, og de to lederne kom raskt til at gruppen måtte deles i 2! Slik ble det møte annenhver uke for de to haregruppene.

 

Året etter kom 2 foreldre  inn i arbeidet som ledere; Marit Godø og Nancy Særsten. De eldste som da var blitt 3. klassinger, gikk over til meise- og ulveflokk. Den første overnattingsturen i gruppa gikk til Skodje-speidernes hytte i Engesetdal i oktober 1996.

 

Tredje året kom ei ny haregruppe i drift, og 4 nye ledere kom til: Per Løkkeborg, Kjell Stige, Richard Morton og Helge Moldskred. Det var nå 3 enheter, 2 flokker og en haregruppe. Medlemstallet hadde økt til 65.

 

Det fjerde året blei speidertroppen starta, og medlemstallet passerte 70. Men det var først året etter vi for første gang var på ordentlig leir; nemlig krinsleir, Bjørkedalen i 2000. 14 speidere og 3 ledere … Jentene i Tiger-patrulja vann leirsang-konkurransen. Leiren hadde motto: ”Fellesskap på tvers” og det var Romerike, Sunnmøre, Sogn og Fjordane som hadde slått seg sammen på tvers av kretsgrensene. Anders Barstad var med som leder i troppen.

 

Jens Oscar Vinje kom med som hareleder i 2000. Etter hvert blei det færre og færre innemøter, og nesten bare utemøter – vårt varemerke blei: ”Ut på tur, aldri sur!” og 80-90 % av alle arrangement var ute.

 

I 2002 deltok vi med 30 speidere og ledere på vår første landsleir på Valebø ved Skien. Motto var: ”LIV” – og det var virkelig liv både i godvær og gjørme. Heldigvis hadde en av lederne; Geir Rødseth gode kontakter i området som skaffet oss sagflis. En regnfull og gjørmete morgen så det ut som det hadde snødd på området vårt, - men det var ikke snø – bare sagflis…  Falk skulle vise seg å bli ei lovende  patrulje – 3. plass på St. Georgsdag dette året.

 

Det 7. året hadde vi 7 patruljer i troppen; Bjørn – Rev – Falk – Gaupe - Tiger -Ekorn – Leopard. Vi kom i speiderbladet med omtale av den berømte ”kanokrigen” og vi sendte vår første deltager til Norsk Roland; Odd Arne Skjong.

 

I 2003 ble de to speiderforbundene slått sammen. Vi hadde da vært felles gruppe i 8 år. Det var bare på papiret vi var 2 grupper – så vi var forut for vår tid! Kari Vatne ble gruppeleder for den felles gruppen. Dette året hadde vi ikke ledere til å drive hareflokk, så i stedet hadde vi to meise/ulveflokker inndelt etter alder.

Så skjedde det utrolige; Falk vant St. Georgsløpet på Sula med Bever på 2. plass!

 

Høsten 2003 så roverlaget FRAM  dagens lys med 5 medlemmer, 3 rovere og 2 roveraspiranter. Roverledere var Geir Rødseth og Tor Einar Lande. På krinsleiren på Gjermundnes tok de samme roverne en flott 4. plass i RR-3kamp. Blindheim 1 vant kanonballturneringen og 4 fra førerpatruljen innkasserte 1. plass i Idol-finalen på leiren. Motto for leiren var: ”Felles beite” og vi deltok med 39 speidere og ledere. Medlemstallet i 2004 var 112. Ny hareflokk kom i gang med Sindre Moldskred, Turid Tomren og Kjell Øyvind Aarseth som ledere. Ulve- og meiseflokken vår vant Småspeiderdagen i Borgund.

 

I 2005 deltok 2 patruljeførere på pf- landsting: Linn-Jeanette Rønes og Iver Lande. 2 ledere var med på Landsting. 9 patruljeførere og assistenter deltok på Norsk Roland på Nordtangen.

 

I 2006 kom Falk på 3. plass St. Georgsdag på Aksla – og 3 patruljer gjorde det virkelig skarpt på de 2 innledende rundene av LPK (landspatruljekonkurransen) Falk lå på 4. plass, Ekorn på 7. og Hjort på 9.plass før finalen på landsleiren på Røros. Falk under ledelse av Arnstein Vestre vant – utrolig, men sant! Troppen kom på 3. plass i LPKs troppskonkurranse. Ekorn endte på 16.plass og Hjort på  39. plass av 152 patruljer.  I kanonball hevdet Blindheim 1 seg godt, og kom til semifinalen i underleiren. Roverne i FRAM kom på 2. plass i Røros- kampen med sine hjemmelagde ski.

Leirens motto var ”Felles framtid” – vi deltok med 55 store og små. Det vi husker best var andaktene og bibeltimene med Øystein og Chris: Ingen var i tvil – Jesus er ekte greier; i fortid, nåtid og framtid!

Roverne bodde som vanlig høyt hevet over oss andre, på en plattform over bordet …. Kanskje var det siste gang??! Vi hadde nemlig 11 nye rover-rekrutter denne høsten. Ny rekord! Gruppen talte 123 ved årsskiftet 2006/2007.

 

I 2007 dro 4 av speiderne våre til den store verdensjamboreen i England; Linn Jeanett Rønes, Kristina Moldskred, Arnstein Vestre og Barbara Ruiken. Dette ble en kjempeopplevelse i det 100. året til speiderbevegelsen. Roverne og førerpatrulja var på en vellykka haik på Lesjaskogsvannet der de bl.a. fikk se bever-hytter. 4 var på Vinterroland, 2 på snøhulekurs og 2 begynte på bispedømmets ungdomslederkurs. Ellers gikk arbeidet dette året på det jevne. Vi tok i bruk forbundets nye program og inndelinger i oppdagere 2-3. kl.; stifinnere 4-5.klasse og vandrere fra 6. klasse og oppover.

 

2008 var krinsleirår – og vi satte kursen mot Gjermundnes. Det vart en flott leir – med motto: Tenn flammen! Førerpatrulja var på sin andre overnattingstur til Vengedalen i Romsdal med grottevandring, rappellering og fjelltur. 2 rovere var på YMCA-festival i Praha og de to som gikk på ungdomslederkurs begynte på del 2.

 

I 2009 var vi for første gong med på NM i speiding, en travel – men kjekk opplevelse. Kvalifiseringa var på Hundemarka på Aksla, og Ugle – Falk og Hjort fikk være med til NM i Bergen i juni. Der kom Ugle på 23. plass av 118 patruljer – den 3. beste KM-patrulja. Falk og Hjort gjorde også en flott innsats! 2 patruljeførere deltok på Norsk Roland – patruljeførerleir. 10 rovere deltok på Roverway på Island – leir med 3000 rovere fra hele Europa. Maria Moldskred var med på forbundets Jentetur til London i februar.

 

2010 er igjen landsleirår – 49 speidere og ledere sette kursen mot Lista på Sørlandet til ”Grønn action”. 2 deltagere var til Kandersteg ( Per Strand og Egil Blindheim) på guttetur med forbundet i februar/mars og 2 var på Vinterroland. Medlemstalet lå stabilt rundt 120.

 

I 2011 var Maria Bjørneseth og Elise Moldskred på forbundets jentetur til London. De fikk være med på 100-årsfeiringen av jentespeiderbevegelsen på Tenkedagen.

 

 

Våre ”meritter”:

2010: Falk vant NM-kvalifiseringen høsten 2011. Ugle var også blant de 3 beste.

 

2009: Ugle-patrulja vann St. Georgsdagsløpet og kom på 23. plass på NM i

speiding.

 

2006:

-        Patrulja Falk vant LPK på landsleiren på Røros og troppen kom på 3. plass i troppskonkurransen

-        Roverlaget FRAM ble nr. 2 i Røroskampen for RR

-        Blindheim 1 i semifinalen i kanonball i underleiren

 

2005:

-         Meisene og ulvene vant kretsens småspeiderdag i Borgundgavlen

-         Åshild og Dagfinn Weber-Laumann solgte 109 desemberlotteri- kalendere hver!! Ny rekord.

 

2004:

-         Falk vant St. Georgsdagsløpet i Ålesund og Sula

-         Blindheim 1 vant kanonball-turneringen på krinsleir